Видео

ДЕН НА ПИНЯТАТА

18 април – Ден на пинята

Пинята (на испански: piñata) е традиционен мексикански многоцветен контейнер, направен от папиемаше, картон или глина, чиято вътрешност се пълни с бонбони, малки плодове, хранителни продукти или играчки.

Обикновено пинята се използва по време на фиести и тържества като рождени дни, Коледа и Великден, като се окачва на въже и виси от дърво, таван и др. Целта е да бъде ударена с пръчка от човек, чиито очи са завързани, и да се съберат сладкишите, плодовете (традиционно: фъстъци, сладък лайм, парчета захарна тръстика) или играчките от вътрешността на пинята.

Произход

Има много хипотези относно произхода на пинятата, и малко надеждни източници, които потвърждават или отхвърлят тези хипотези. Някои вярват, че при една от своите експедиции в Китай Марко Поло я открива и донася в Италия. Други смятат, че пинята е съществувала в Африка доста преди да се появи в Китай. Най-много са последователите на теорията, че е създадена за първи път в Испания. Въпреки това, няма доказателства пинятата да е съществувала в Испания преди завладяването на Мексико, нито пък да се е появявала по-рано в някоя друга от испанските колонии в Латинска Америка.

При католическите чествания на Коледа в Мексико, пинятата традиционно е оформена като седмолъчна звезда, която представлява Дявола и седемте смъртни гряха, а съдържанието ѝ символизира даровете и благословиите, които той отнема от хората. Тази благодат се освобождава при поразяването на Дявола с вяра, олицетворена от завързаните очи.

Конструкция

Пинятите се изработват от лесно чуплив материал като слама, папиемаше, глина. Традиционно се правят във формата на човешки или животински фигури, но в последно време могат да се видят пиняти във вид на автомобили, анимационни герои, или корпоративни талисмани (които придобиват особена популярност на фирмени партита или тийм билдинги).

Разпространение по света

Днес традициите, свързани с пинятата, са се разпространили в много части на света и се превръщат във все по-честа гледка на купони и тържества в южните щати на САЩ, където пинята се продава както в специализирани магазини за испаноезичното население, така и в обикновени хранителни магазини.

В Европа пинята прониква бавно през последните две десетилетия. Единствената страна извън Северна и Южна Америка, която възприема тези традиции в честванията на своята култура, е Индия.

Подобни традиции

Подобни на пинята традиции има в още няколко страни по света.

В Дания се използва дървено буре, напълнено с бонбони, което се блъска, докато те не изпаднат от него.
В Бразилия вместо папиемаше се използва голям балон.
Във Филипините вместо картонено папиемаше се използва глинено гърне, наречено „палайок“ (palayok).
В Япония има подобна игра, наречена „suikawari“, но вместо пинята, се използва диня.

Вижте какво още се празнува през април тук.

Пинята! Пинята! Пинята!

Пинята! Пинята! Пинята!

Музиканти срещу пинята

Забавна серия от рекламни спотове.

Майстор на бича чупи пинята

Забавна серия от рекламни спотове.

Нинджа чупи пинята

Забавна серия от рекламни спотове.

Тенис пинята

Забавна серия от рекламни спотове.